Definita cuvantului heliograf
HELIOGRÁF, heliografe, s. n. Nume dat mai multor aparate, servind la: a) reproducerea, prin copiere, a desenelor executate pe hârtie de calc cu ajutorul unei hârtii speciale impregnate cu o soluție sensibilă la lumină, developarea făcându-se cu vapori de amoniac; b) transmiterea semnalelor luminoase prin dirijarea, cu ajutorul unei oglinzi, a reflectării razelor solare; c) măsurarea puterii calorice a Soarelui și înregistrarea perioadelor din zi cu timp însorit; d) fotografierea Soarelui. [Pr.: -li-o-] – Din fr. héliographe.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu heliograf
POLIGRÁF s.m. Autor care a scris opere aparținând unor genuri variate. // s.n. Aparat pentru reproducerea unui manuscris în mai multe exemplare. [< fr. polygraphe, cf. gr. polys – numeros, graphein – a scrie]. Vezi definitia »
SCIOGRÁF s. m. pictor antic care excela în sciografie. (< fr. sciographe) Vezi definitia »
EPITÁF, epitafuri, s. n. 1. Inscripție funerară, în versuri sau în proză, cuprinzând elogiul defunctului sau o sentință morală; p. ext. placă cu o inscripție funerară. ♦ Poezie epigramatică având ca pretext moartea (imaginară) a unei persoane. 2. Obiect de cult care constă dintr-o bucată de stofă pe care este brodată o scenă reprezentând punerea în mormânt a lui Isus Cristos; aer2 (2). – Din ngr. epitáfion, fr. épitaphe. Vezi definitia »
TELESTEREOGRÁF s. n. aparat pentru transmiterea la distanță a fotografiilor, a desenelor, a textelor etc. imprimate în prealabil pe un film special. (< fr. téléstéréographe) Vezi definitia »
ȘAPIROGRÁF s.n. Aparat de multiplicat constând dintr-o pânză acoperită cu o pastă specială, pe care se imprimă prin apăsare textul sau desenul de reprodus. [< germ. Schapirograph]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z