Definita cuvantului index
ÍNDEX, (1) indexuri, s. n., (2) indecși, s. m. 1. S. n. Listă alfabetică sau pe materii pusă la sfârșitul sau la începutul unei cărți sau apărută în volum separat, cuprinzând materiile, autorii sau cuvintele conținute în ea, cu indicarea paginilor (și a volumelor) unde se găsesc; indice (5). ◊ Index bibliografic = lucrare de îndrumare bibliografică, cuprinzând lista principalelor scrieri privitoare la o problemă, însoțită uneori de adnotări asupra conținutului lor. ◊ Expr. A pune la index = a) a trece o carte în lista cărților interzise; b) fig. (fam.) a socoti, a trata pe cineva ca nedemn, nevrednic sau primejdios. 2. S. m. Degetul arătător. [Acc. și: (2) indéx] – Din lat., fr. index.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu index
PIRÉX s. n. sticlă rezistentă la variații bruște de temperatură, pentru aparate de laborator. (< fr. pyrex) Vezi definitia »
TRÍPLEX s. n. 1. ansamblu transparent din două foi de sticlă având la mijloc o foaie de acetat de celuloză. 2. carton din trei straturi de materiale fibroase. (< fr., lat. triplex) Vezi definitia »
PLANCONVÉX, -Ă adj. Care are o față plană și alta convexă. [< fr. plan-convexe]. Vezi definitia »
MULTIPLÉX adj.n. Sistem multiplex = procedeu de transmitere simultană a mai multor mesaje pe aceeași linie de telecomunicații. // s.n. Aparat telegrafic care transmite concomitent mai multe telegrame. [< fr. multiplex]. Vezi definitia »
CIRCONFLÉX adj. v. circumflex. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z