Definita cuvantului jurisdicție
JURISDÍCȚIE, jurisdicții, s. f. 1. Putere, competență de a judeca a unui judecător sau a unei instanțe. 2. Totalitatea instanțelor judecătorești de același grad. 3. Ansamblul organelor care au competența de a judeca pricini de aceeași categorie. 4. Teritoriu în care un judecător sau o instanță judecătorească își exercită puterea. – Din fr. juridiction, lat. jurisdictio.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu jurisdicție
MÁFIE s.f. 1. Organizație teroristă secretă criminală din Sicilia și S.U.A. care tinde să se substituie puterii publice printr-o formă primitivă de judecată și de pedeapsă, exercitată în favoarea unor persoane private. 2. Grup, asociație de persoane unite pentru a-și satisface prin orice mijloace interesele private, chiar împotriva celor publice. [Gen. -iei, acc. și mafíe, scris și maffie. / < it. mafia]. Vezi definitia »
PLOȘNIȚĂRÍE s. f. Mulțime de ploșnițe; p. ext. încăpere plină de ploșnițe. – Ploșniță + suf. -ărie. Vezi definitia »
ZOOIATRÍE s.f. Medicină veterinară. (din it. zooiatria) Vezi definitia »
CONSTRÚCȚIE s. f. 1. faptul de a construi; construire. ◊ alcătuire, compunere. 2. clădire, lucrare, edificiu. ◊ (pl.) ramură a economiei naționale care are ca obiect executarea clădirilor. 3. ~ i de mașini = ramură a industriei care produce mașini, unelte, instalații, utilaje. 4. grup (stabil) de cuvinte între care există anumite raporturi gramaticale. ◊ mod de aranjare a cuvintelor în propoziție și a propozițiilor în frază. (< fr. construction, lat. constructio) Vezi definitia »
ORHIDECTOMÍE s. f. extirpare a glandelor sexuale masculine; orhiectomie. (< fr. orchidectomie) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z