Definita cuvantului odihni
ODIHNÍ, odihnesc, vb. IV. 1. Refl. și (rar) intranz. A întrerupe temporar o activitate pentru a-și recâștiga energia, pentru a se reface; a se afla, a fi în repaus. ◊ Loc. adv. Pe odihnit(e) = a) după un interval de odihnă, fără oboseală; fără zor, comod; b) în liniște, în tihnă. ♦ Tranz. A lăsa să stea la odihnă (1); a pune la repaus; a da, a oferi cuiva odihnă; p. ext. a adăposti, a găzdui. 2. Refl. și (rar) intranz. A se reface prin somn; a dormi. 3. Intranz. și refl. A fi mort; a zăcea în mormânt. ◊ Expr. (Tranz.) Domnul (sau Dumnezeu) să-l odihnească (în pace), formulă prin care se invocă îndurarea lui Dumnezeu pentru cei morți. 4. Refl. (Înv.) A se potoli, a se calma, a se liniști. 5. Refl. și tranz. A (se) sprijini, a (se) rezema. 6. Refl. și intranz. Fig. A sta undeva, a-și avea locul, a fi situat undeva. [Formă gramaticală (în loc.): odihnite.Var.: (reg.) hodiní, odiní vb. IV.] – Din bg. otdihna.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu odihni
GUNGUNÍ, pers. 3 gungunește, vb. IV. Intranz. v. gânguri (2). Vezi definitia »
BRÎNCOVENI, Com. în jud. Olt; 3.900 loc. (1991). Topitorie de in. Biserica și ruinele curții Brîncovenilor ridicate în sec. 16, refăcute de Matei Basarab (1640). Mănăstirea B., ctitoria lui Constantin Brîncoveanu; biserica ridicată la 1699, cu picturi din 1704. A fost refăcută în 1842. Vezi definitia »
LACERTILIÉNI s. m. pl. ordin de reptile ovipare, cu corpul alungit și acoperit cu solzi: șopârlele, cameleonii, gecko etc.; saurieni. (fr. lacertiliens) Vezi definitia »
pogrăzní, pogrăznésc, vb. IV refl. (înv.) a se cufunda în apă; a se îneca în apă. Vezi definitia »
BERCENI 1. com. în jud. Prahova, pe Teleajen; 6.135 loc. (1991). Carton asfaltat și mat. izolatoare. 2. Com. în Sectorul Agricol Ilfov; 4.035 loc. (1991). Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z