Definita cuvantului țigan
ȚIGÁN, -Ă, țigani, -e, s. m., adj. I. S. m. 1. Persoană ce face parte dintr-o populație originară din India și răspândită în mai toate țările Europei, trăind în unele părți încă în stare seminomadă. ◊ Expr. A arunca moartea în țigani = a arunca vina pe altul. A se muta ca țiganul cu cortul = a se muta foarte des; a fi nestatornic. A se îneca ca țiganul la mal = a nu reuși, a eșua într-o acțiune tocmai când era pe punctul de a o duce la bun sfârșit. Tot țiganul își laudă ciocanul, se spune despre cei care se laudă cu ceea ce le aparține. E învățat ca țiganul cu ciocanul (sau cu scânteia), se spune despre cei deprinși cu nevoile. 2. Epitet dat unei persoane brunete. 3. Epitet dat unei persoane cu apucături rele. II. Adj. (Rar) Țigănesc. – Din sl. ciganinŭ. Cf. rus. țâgan.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu țigan
ASTIÁN, -Ă adj., s. n. (din) ultimul etaj al pliocenului. (< fr. astien) Vezi definitia »
LORÁN s. n. sistem de radionavigație aeriană sau maritimă pentru distanțe mari, care permite determinarea poziției cu ajutorul a trei stații. (< engl., fr. loran) Vezi definitia »
pietreán, pietréni, s.m. (reg.) pasăre care trăiește pe lângă râuri cu prundiș; pietrar, pietroșel sur. Vezi definitia »
MAZAGRÁN, mazagranuri, s. n. Băutură răcoritoare preparată din cafea neagră foarte concentrată, în care se introduc bucățele de gheață. [Pl. și: mazagrane] – Din fr. mazagran. Vezi definitia »
MARȚIPAN, marțipane, s.n. Pastă de migdale, preparată din pudră de migdale amestecată cu zahăr, utilizată ca interior de bomboane (praline), pentru acoperirea torturilor sau pentru realizarea unor elemente de decor în cofetărie; prin ext., produse de bombonerie (figurine de diverse forme) din marțipan. Germ. Marzipan, it. marzapane Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z