Definita cuvantului unt
UNT s. n. 1. Grăsime naturală, solidă, extrasă din lapte și folosită ca aliment. ◊ Loc. adv. Ca untul = fără efort, ușor. ◊ Expr. A scoate untul din cineva = a stoarce de puteri pe cineva, a vlăgui. A-l bate (pe cineva) de-i iese (sau să-i iasă) untul = a-l bate tare, rău (pe cineva). ♦ (Urmat de determinări care indică proveniența) Grăsime solidă extrasă din semințele, miezul etc. unor fructe (tropicale). Unt de cacao. 2. Compus: untul-vacii = plantă erbacee cu doi tuberculi, cu frunze lanceolate și cu flori liliachii, purpurii, roz sau albe, dispuse în ciorchine la vârful tulpinii; untișor (Orchis morio). – Lat. unctum.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu unt
EFLORESCÉNT, -Ă adj. 1. (Despre plante) Care înflorește. ♦ (Fig.) Înfloritor, în floare. 2. (Chim.; despre săruri) Care pierde din apa de cristalizare, devenind pulvurulent la aspect. [< fr. efflorescent]. Vezi definitia »
EFERÉNT, -Ă adj. Care duce în afară. ◊ Nervi eferenți = nervi prin care excitația trece de la centrii nervoși spre periferia corpului; vase eferente = vase care conduc lichidele secretate. [< fr. efférent, cf. lat. effere – a duce în afară]. Vezi definitia »
PUTRESCÉNT, -Ă adj. Intrat în putrefacție. [< fr. putrescent]. Vezi definitia »
REPETÉNT, -Ă adj., s.m. și f. (Școlar, student) care repetă o clasă, un an de învățământ, deoarece nu a obținut note de promovare. [Cf. germ. Repetent]. Vezi definitia »
PIROMÁNT, -Ă s. m. f. cel care practică piromanția. (< it. piromante) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z