Definita cuvantului mătanie
MĂTÁNIE, mătănii, s. f. (În unele practici religioase) 1. Îngenunchere și înclinare a corpului până la pământ, în semn de venerație și de pocăință. ♦ P. gener. Plecăciune adâncă în semn de respect; temenea, ploconeală. 2. (La pl.) Șirag de mărgele de os, de lemn etc. pe care călugării sau credincioșii mireni socotesc rugăciunile rostite. 3. (Înv.) Mănăstire în care a fost călugărită o persoană și de care aceasta depinde din punct de vedere religios. [Var.: metánie s. f.] – Din sl. metanija.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu mătanie
SÍLVIE, silvii, s. f. Nume dat mai multor păsări care se caracterizează prin cioc scurt și turtit, cu peri la colțuri, prin picioare puternice, aripi ascuțite și coada retezată (Sylva).Silvie de țărm (sau de țărmuri, mătăsoasă) = pasăre cu gâtul alb pătat cu gri, care scoate un sunet caracteristic și trăiește în zăvoaiele din preajma râurilor (Locustella fluviatilis). Silvie de mlaștină (sau mătăsoasă) = pasăre de culoare brună-roșiatică pe partea superioară și albă pe partea inferioară (Cettia cetti). – Din lat. Sylva, numele științific al păsării. Vezi definitia »
BRONHODILATÁȚIE s. f. dilatație a bronhiilor și a bronhiolelor. (< fr. bronchodilation) Vezi definitia »
POSTCOMBÚSTIE s. f. combustie suplimentară de carburant într-un turboreactor pentru a mări propulsia. (< fr. postcombustion) Vezi definitia »
COREOGRAFÍE s. f. v. coregrafie Vezi definitia »
OLEOGRAFÍE s.f. Cromolitografie care reprezintă o pictură în ulei făcută pe o hârtie cu nervuri care imită pânza. [Pron. -le-o-, gen. -iei. / < fr. oléographie]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z