Definita cuvantului mări
MĂRÍ1, măresc, vb. IV. 1. Refl. și tranz. A crește sau a face să crească în dimensiuni, în număr, în cantitate etc.; a spori sau a face să sporească, a (se) înmulți. ♦ Refl. A crește în vârstă, a se face mai mare. 2. Tranz. A crește, a ridica (valoarea, prețul). 3. Tranz. și refl. A (se) intensifica, a (se) dezvolta. 4. Tranz. și refl. A (se) prelungi în timp. 5. Tranz. A da cinstea, considerația cuvenită; a stima, a prețui, a slăvi, a preamări pe cineva sau ceva. 6. Refl. (Înv. și pop.) A se îngâmfa, a se făli, a se mândri. – Din mare1.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu mări
blojorí, blojorésc, vb. IV (înv.) a defăima, a bârfi. Vezi definitia »
ZĂCĂRÍ, zăcăresc, vb. IV. Intranz. (Reg.) A lâncezi, a lenevi. – Din zăcare. Vezi definitia »
CEAURU-ROVINARI, lac antropic creat pe cursul superior al Jiului, în aval de Tîrgu Jiu, cu scopul de a feri de inundații exploatările de cărbune de la Rovinari. Barajul construit (15 m înălțime) în amonte de aceste expl. asigura retenția temporară a apelor, în timpul viiturilor periculoase. Vol.: 10o mil. m3. Vezi definitia »
scărí, scărésc, vb. IV (reg.) 1. a sui treptele. 2. (despre prețuri) a ridica, a spori, a urca, a sui. 3. a licita (o marfă). 4. a reduce treptat (volumul, prețul, calitatea, valoarea, importanța). 5. a nuanța, a colora în degradeu. 6. a împărți în grade; a grada. Vezi definitia »
cu capul în nori expr. distrat, neatent. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z