Definita cuvantului optic
ÓPTIC, -Ă, optice, -ce s. f., adj. I. 1. S. f. Ramură a fizicii care se ocupă cu studierea naturii luminii, a emisiei și absorbției ei, cu fenomenele legate de propagarea și de interacțiunea ei cu diverse substanțe etc. ♦ Parte a fizicii care se ocupă cu studiul radiațiilor de aceeași natură cu lumina (radiații infraroșii, ultraviolete etc.). ◊ Optică electronică = domeniu al electronicii care studiază mișcarea electronilor în vid, într-un câmp electric sau magnetic. 2. Fig. Fel, mod de a vedea și de a interpreta faptele și fenomenele; concepție, punct de vedere. II. Adj. 1. Care se bazează pe lumină, care ține de fenomenele luminii sau de senzațiile vizuale, privitor la astfel de fenomene și de senzații; care aparține obiectului de studiu al opticii (I 1). ◊ Centru optic = punct de pe axa unei lentile către care tind punctele principale și cele nodale ale ei și prin care raza de lumină trece fără să-și schimbe direcția. 2. Care ține de vedere sau de organele de simț ale acestuia. ◊ Nerv optic = nerv care transmite impresiile vizuale de la ochi la centrul nervos respectiv din creier. – Din fr. optique.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu optic
CHIMIOTERÁPIC, -Ă adj. (Despre substanțe) Produs prin sinteză chimică cu acțiune bacteriostatică. [< fr. chimiothérapique]. Vezi definitia »
MELÁNIC, -Ă adj. care conține melanină. (< fr. mélanique) Vezi definitia »
AMFIGÚRIC, -Ă adj. (Franțuzism; despre scriere, vorbire, stil) Obscur, neinteligibil. [< fr. amphigourique]. Vezi definitia »
PSIHASTÉNIC, -Ă adj., s. m. f. (suferind) de psihastenie. (< fr. psychasthénique) Vezi definitia »
APLÁSTIC, -Ă adj. (Despre anemie) Care nu prezintă indicii de regenerare a globulelor roșii. [< fr. aplastique]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z