Definita cuvantului tautologie
TAUTOLOGÍE, tautologii, s. f. 1. Greșeală de limbă care constă în repetarea inutilă a aceleiași idei, formulată cu alte cuvinte; cerc vicios, pleonasm. 2. Fenomen sintactic care constă în repetarea unor cuvinte cu același sens, dar cu funcțiuni diferite, marcate de obicei prin deosebire de intonație sau de formă și care, exprimând identitatea celor doi termeni, are rolul de a sublinia o calitate sau o acțiune. 3. (Log.) Judecată în care subiectul și predicatul sunt exact aceeași noțiune. 4. Expresie din logica simbolică, care, în limitele unui sistem formal, este adevărată în orice interpretare. [Pr.: ta-u-] – Din fr. tautologie, lat. tautologia.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu tautologie
CONTRACÁMBIE s. f. cambie la vedere, trasă asupra unuia dintre giranții anteriori de către orice persoană, care se despăgubește astfel de suma ce i se cuvine. (< contra1- + cambie) Vezi definitia »
LIPOXEMÍE s. f. părăsire a plantei gazdă de către parazitul ajuns la completă dezvoltare. (< fr. lipoxémie) Vezi definitia »
TETRAPLOIDÍE s. f. stare a ceea ce este tetraploid. (< fr. tétraploïdie) Vezi definitia »
PANCREATOSTOMÍE s. f. creare a unei fistule care să permită comunicarea canalului pancreatic cu exteriorul. (< fr. pancréatostomie) Vezi definitia »
EXOSPLENOPEXÍE s.f. (Med.) Fixare operatorie a splinei în afara cavității abdominale (pentru a fi eliminată prin cangrenare). [Gen. -iei. / < fr. exosplénopexie]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z