Definita cuvantului riglă
RÍGLĂ, rigle, s. f. 1. Piesă plată, lungă și dreaptă, făcută din lemn, din metal, din material plastic, de obicei gradată, cu care se trag linii drepte, se verifică suprafețe plane etc., linie, lineal. ◊ Riglă de calcul = instrument folosit pentru calcule rapide, format dintr-o riglă fixă și una mobilă care alunecă pe cea fixă, ambele având diviziuni logaritmice. 2. Piesă de lemn groasă și lată, folosită în construcții. 3. Unealtă metalică sau de lemn, folosită în metalurgie pentru netezirea și îndepărtarea surplusului de amestec de formare din cutia de formare. – Din ngr. ríghla „regulă”.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu riglă
AZOTIPERÍTĂ s.f. Substanță toxică vezicantă de luptă. [< fr. azotypérite]. Vezi definitia »
PLOMBAGÍNĂ s.f. Grafit. ♦ Hârtie acoperită cu grafit, care servește pentru multiplicarea textelor la mașina de scris. [Gen. -nei. / < fr. plombagine]. Vezi definitia »
PĂDURÍȚĂ, pădurițe, s. f. Pădurice. – Pădure + suf. -iță. Vezi definitia »
PROTÁZĂ s.f. 1. Prima parte a unei drame antice, care cuprinde expunerea subiectului. 2. Prima parte a unei perioade condiționale, care cuprinde propozițiile secundare, fiind strâns legată de cea de-a doua parte, numită apodoză. [< fr. protase, cf. lat. protasis]. Vezi definitia »
DEFÉNSĂ s. f. fiecare dintre colții (incisivii) elefantului, mistrețului etc. (< fr. défense) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z