Definita cuvantului satelit
SATELÍT, sateliți, s. m. 1. Corp ceresc care se rotește în jurul altui corp ceresc, însoțindu-l în cursul mișcării lui de revoluție. ♦ Fig. Persoană, colectivitate, stat care urmează și execută (orbește) ordinele cuiva; acolit. ◊ (Adjectival) Stat satelit. 2. (În sintagmele) Satelit artificial = corp metalic de forme diverse (prevăzut cu aparataj), lansat de oameni în spațiul interplanetar cu ajutorul unei rachete și care apoi se rotește în jurul Pământului fără a mai avea nevoie de propulsie. Satelit de radioamatori = satelit artificial dotat cu echipament special permițând radioamatorilor stabilirea legăturilor la mari distanțe și la ore precise. Satelit de telecomunicații = satelit artificial dotat cu echipament special care face posibilă realizarea unor canale de telecomunicații, folosite în cercetarea științifică, navigație, comunicații, difuziunea programelor de televiziune etc. Satelit meteorologic = satelit artificial dotat cu echipament special folosit pentru operații de cercetare a întregului înveliș al oceanului aerian și pentru obținerea unor informații specifice din zonele terestre mai puțin accesibile. – Din fr. satellite, lat. satelles, -itis.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu satelit
APATÍT s.n. (Chim.) Amestec natural de fosfat și fluorură de calciu, întrebuințat ca îngrășământ agricol. [Pl. -turi. / < fr. apatite]. Vezi definitia »
AEROLÍT, aeroliți, s. m. Corp de origine cosmică, care cade pe pământ din spațiul interplanetar. – Fr. aérolithe (< gr.). Vezi definitia »
HÂRȘCÂÍT2, -Ă, hârșcâiți, -te, adj. Hârșâit2. – V. hârșcâi. Vezi definitia »
POTRICĂLÍT, -Ă, potricăliți, -te, adj. (Înv. și reg.) Găurit (cu potricala), perforat. – V. potricăli. Vezi definitia »
șujdít, -ă, adj. (reg.) 1. mic, pipernicit. 2. necăjit, trist, supărat. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z