Definita cuvantului telescop
TELESCÓP, telescoape, s. n. Instrument optic care utilizează fenomenul reflexiei luminii pe o oglindă concavă, folosit în astronomie pentru observarea aștrilor. – Din fr. téléscope.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu telescop
MEZOPROZÓP, -Ă adj. (despre un individ) cu față de dimensiuni mijlocii. (< fr. mésoprosope) Vezi definitia »
CINEMASCÓP s.n. Procedeu cinematografic care permite proiectarea filmelor pe un ecran lat, la care unghiul vizual este mai mare decât cel obișnuit. [< fr. cinémascope, cf. gr. kinema – mișcare, skopein – a privi]. Vezi definitia »
FOSFOROSCÓP s. n. instrument pentru determinarea duratei de emisiune a luminii de către o substanță fosforescentă. (< fr. phosphoroscope) Vezi definitia »
PLOP, plopi, s. m. Nume dat mai multor specii de arbori înalți, cu ramuri subțiri (îndreptate în sus) (Populus). Cînd va face plopul mere și răchita micșunele (= niciodată). ◊ Expr. Mătușă (sau unchi, văr etc.) de plop = rudă îndepărtată. ◊ Compuse: plop-alb = specie de plop cu scoarța netedă, albă-cenușie și cu frunzele argintii pe partea inferioară (Populus alba); plop-negru = specie de plop cu scoarța crăpată, de culoare închisă, al cărui lemn moale se întrebuințează în industrie și a cărui scoarță se folosește la tăbăcitul pieilor (Populus nigra); plop-tremurător (sau -de-munte) = specie de plop ale cărui frunze tremură la cea mai mică adiere a vîntului (Populus tremula).Lat. *ploppus (= pop(u)lus). Vezi definitia »
DESMOTRÓP, -Ă adj. (Despre compuși) Care prezintă desmotropie. [< fr. desmotrope]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z