Definita cuvantului toacă
TOÁCĂ, toace, s. f. 1. Placă de lemn sau de metal pe care se bate ritmic cu unul sau cu două ciocănele, pentru a anunța începerea serviciului religios sau anumite momente ale lui la biserică sau la mănăstire; p. ext. sunetul produs de această bătaie. ◊ Expr. Uscat (ca o) toacă (sau ca toaca) = foarte slab. A ști și toaca în (sau din) cer = a ști multe lucruri; a face pe atotștiutorul, pe înțeleptul. (Pop.) Ucigă-l toaca = a) (în imprecații) lua-l-ar dracul!; b) diavolul, dracul. ♦ Placă de metal în care se bate pentru a da anumite semnale pe șantiere, în ateliere etc. 2. (Pop.) Timp al zilei, după răsăritul soarelui sau înainte de apus, când se oficiază liturghia sau vecernia la biserică. 3. (Art.) Numele popular al constelației Pegas. – Din toca (derivat regresiv).

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu toacă
COLANGÍTĂ s. f. angiocolită. (< fr. cholangite) Vezi definitia »
tarâșneágă s.f. (reg.) pântece; persoană cu burta mare. Vezi definitia »
CĂPRIOARĂ (lat. capriola) s. f. Femela căpriorului, fără coarne, de c. 70 cm înălțime și o longevitate de c. 15 ani; este un vînat foarte căutat. Vezi definitia »
DIARTRÓZĂ, diartroze. s. f. (Anat.) Articulație mobilă dintre oase. [Pr.: di-ar-] – Din fr. diarthrose. Vezi definitia »
scaloíță, scaloíțe, s.f. (pop.) scaloian cu înfățișarea unei femei. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z