Definita cuvantului paraclis
PARACLÍS, paraclise, s. n. 1. Capelă construită alături de o biserică, într-un cimitir, în interiorul unei clădiri etc. 2. (În religia creștină ortodoxă) Slujbă religioasă de laudă și de invocare a Fecioarei Maria, a lui Isus sau a unui sfânt; rugăciunea închinată unuia dintre aceștia; p. ext. carte care cuprinde astfel de rugăciuni. [Pl. și: paraclisuri] – Din sl. paraklistŭ.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu paraclis
GRÁTIS adv. fără plată, în mod gratuit. (< fr., lat. gratis) Vezi definitia »
VERNÍS s. n. 1. Soluție formată din rășini (naturale sau artificiale) și dintr-un solvent, care, aplicată pe anumite obiecte, formează la uscare un strat neted și lucios, cu rol ornamental sau protector; p. ext. lac. ◊ Vernis moale = tehnică a gravurii prin care se realizează aspectul desenului în creion. 2. Fig. Ceea ce dă un aspect sau o culoare favorabilă cuiva sau la ceva. [Pr.: verni] – Din fr. vernis. Vezi definitia »
TORTÍCOLIS s. n. reumatism localizat la mușchii cefei, care face ca mișcările gâtului să devină anevoioase și dureroase. (< fr. torticolis) Vezi definitia »
TORTÍCOLIS s.n. (Med.) Reumatism localizat la mușchii cefei, care face ca mișcările gâtului să devină anevoioase și dureroase. [< fr. torticolis, cf. lat. tortus – răsucit, collum – gât]. Vezi definitia »
CALLATIS, oraș antic fundat în sec. 6 î. Hr., pe coasta de V a Mării Negre de coloniști greci din Heracleea Pontică. Centru înfloritor în timpul dominației romane în Dobrogea, își încetează existența la începutul sec. 7. Azi Mangalia, jud. Constanța. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z