Definita cuvantului pătrunde
PĂTRÚNDE, pătrúnd, vb. III. 1. Tranz. și intranz. A trece prin..., a străbate, a străpunge, a răzbate, a penetra; a perfora, a găuri. ♦ (Despre sunete, zgomote etc.) A ajunge până la a se propaga prin spațiu, a se face auzit. ♦ Tranz. A privi cu atenție; a scruta. 2. Intranz. A izbuti să ajungă, să intre, să străbată undeva; a se infiltra. ♦ Tranz. A umple; a îmbiba. 3. Tranz. A pune stăpânire, a cuprinde, a domina. ♦ Refl. A se lăsa sau a fi cuprins, copleșit, dominat. ♦ Fig. A mișca adânc; a emoționa, a impresiona; a tulbura. 4. Tranz. Fig. A izbuti să cunoască, să afle, să înțeleagă; a afla; a înțelege, a pricepe; a intui. ♦ Refl. A cunoaște, a afla; p. ext. a se convinge. – Lat. pertundere.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu pătrunde
ALCÁLDE (cuv. spaniol), subst. Denumire dată în Spania slujbașilor cu funcții judecătorești, îndeosebi în dreptul penal, ca și conducătorilor locali ai comunităților rurale și urbane. Vezi definitia »
CHILOPÓDE s.n.pl. (Zool.) Ordin de artropode cu multe picioare; (la sg.) animal din acest ordin. [Sg. chilopod. / < engl. chilopodes]. Vezi definitia »
SILURÍDE s.n. pl. Familie de pești de apă dulce având ca tip somnul; (la sg.) pește din această familie. [< lat. siluridae < silurus – somn]. Vezi definitia »
AMBLIPÓDE s. n. pl. Mamifere erbivore fosile cu picioarele terminate cu cinci degete scurte, având copite la vârf. – Din fr. amblypodes. Vezi definitia »
DEGRADÉ I. s. n. estompare treptată a unei culori, a luminii. II. adj. (despre fire textile) în culori care se estompează treptat. (< fr. dégradé) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z