Definita cuvantului descoperi
DESCOPERÍ, descópăr, vb. IV. Tranz. 1. A lua, a ridica de pe un obiect sau de pe o persoană ceea ce le acoperă. ♦ Refl. A-și scoate pălăria, căciula etc. ♦ Fig. A lăsa neocrotit, neapărat, expus unui atac. A descoperi aripa dreaptă a unei armate. ♦ A face să nu aibă acoperire legală. ♦ Tranz. și refl. Fig. A (se) da pe față, a (se) dezvălui, a (se) da de gol, a (se) trăda. 2. A găsi un lucru căutat, necunoscut sau ascuns; a afla. ◊ Expr. A descoperi America, se spune în bătaie de joc cuiva care face caz de un lucru știut, cunoscut de toată lumea. ♦ A pătrunde o taină, un mister. – Lat. disco(o)perire.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu descoperi
LÓRI2 s.m. (Zool.) Mamifer lemurian din India și Ceylon, nocturn, care se hrănește mai ales cu fructe și cu semințe. [Cf. fr. loris, it. lori < port. louro]. Vezi definitia »
STRÂMTORÍ vb. IV v. strâmtora. Vezi definitia »
MĂDĂRÍ, mădăresc, vb. IV. Refl. și tranz. (Reg.) A (se) răsfăța. ♦ Refl. A face mofturi. Vezi definitia »
ȘOIMĂRÍ, șoimăresc, vb. IV. Tranz. (Pop.) A desfigura, a poci. – Cf. șoiman. Vezi definitia »
HOMEOMÉRI s.m.pl. (Fil.) Termen folosit de filozoful grec Anaxagoras pentru a desemna cele mai mici particule materiale, infinit divizibile, ale corpurilor, care, după el, conțineau în sine toate calitățile posibile. [Pron. -me-o-. / < fr. homéoméries, cf. lat. homeomeria, gr. homoiomereia]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z