Definita cuvantului periodiza
PERIODIZÁ, periodizez, vb. I. Tranz. A stabili perioade în cadrul unei discipline cu caracter istoric, a împărți pe perioade. [Pr.: -ri-o-] – Perioadă + suf. -iza.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu periodiza
IOTACIZÁ vb. refl. (despre consoane) a se palatiza sub influența unui iot; a se iodiza. (< iotac/ism/ + iza) Vezi definitia »
NEUTRALIZÁ, neutralizez, vb. I. 1. Tranz. A pune în imposibilitate de a se manifesta, a face inofensiv, a reduce la pasivitate, a paraliza; a anihila acțiunea unei forțe prin altă forță contrară, a contracara, a zădărnici. ♦ Tranz. și refl. (Lingv.) A determina sau a suferi o neutralizare. 2. Tranz. fact. și refl. (Chim.) A (se) face neutru (4). 3. Tranz. (Fiz.) A compensa cuplajul dintre circuitul electric de intrare și cel de ieșire al unui amplificator electric. [Pr.: ne-u-] – Din fr. neutraliser. Vezi definitia »
DEZINDIVIDUALIZÁ vb. tr. a face să-și piardă individualitatea; a depersonaliza. (< dez- + individualiza) Vezi definitia »
VOCALIZÁ vb. I. intr., tr. a face vocalize. II. refl. (despre consoane) a căpăta valoare de vocală. (< fr. vocaliser) Vezi definitia »
CROMIZÁ, cromizez, vb. I. Tranz. A supune operației de cromizare. – Din fr. chromiser. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z