Definita cuvantului petici
PETICÍ, peticesc, vb. IV. 1. Tranz. A pune petice (1), a repara cu petice o haină ruptă, un obiect stricat etc.; a cârpi. ♦ (Fam.) A repara un aparat, un sistem tehnic cu mijloace rudimentare și în mod provizoriu; a cârpăci. ♦ A îmbunătăți într-o măsură oarecare un lucru prost făcut. 2. Tranz. și refl. (Rar) A face să rămână sau a rămâne numai petice (1); a (se) rupe în bucăți; a (se) zdrențui ◊ Expr. (Tranz.; fam.) A-i petici (cuiva) cojocul = a bate foarte tare (pe cineva). 3. Tranz. A astupa gropile și spărturile unui drum cu material pietros. [Var.: petecí vb. IV] – Din petic.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu petici
ADAMOVICI, Gherasim (c. 1733-1796), episcop ortodox al Transilvaniei (1789-1796). În 1791-1792 a susținut lupta politică a românilor, semnînd și sprijinind, împreună cu episcopul unit Ioan Bob, al doilea Supplex Libellus Valachorum. Vezi definitia »
ORTĂCÍ, ortăcesc, vb. IV. Refl. recipr. (Reg.) A lega tovărășie cu cineva; a se întovărăși, a se asocia. – Din ortac. Vezi definitia »
postăicí, postăicésc, vb. IV (reg.; despre plante leguminoase) a scoate boabele din păstăi; a păstări, a păstăi, a dezghioca. Vezi definitia »
cricí (-césc, -ít), vb.1. A aviza, a dispune. – 2. A însărcina, a recomanda. Sb. kričati „a avertiza” (Scriban, Arhiva, 1912; DAR). În Banat și Olt. Vezi definitia »
ipróci adv. (înv.) și celelalte, și așa mai departe, etcaetera. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z