Definita cuvantului pirostrie
PIROSTRÍE, pirostrii, s. f. 1. (Mai ales la pl.) Ustensilă de gospodărie făcută dintr-un cerc sau dintr-un triunghi de fier, sprijinit pe trei picioare, pe care se pun căldarea, ceaunul sau oala la foc; crăcană. 2. (Reg.; la pl.) Cunună care se pune pe capetele mirilor în timpul oficierii căsătoriei religioase; cununie. ◊ Expr. (Glumeț) A(-și) pune pirostriile (în sau pe cap) = a (se) căsători. [Var.: (înv. și reg.) pirostíe s. f.] – Din ngr. pirostiá, bg. pirostija.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu pirostrie
REOCARDIOGRAFÍE s. f. urmărire a mișcărilor inimii și vaselor mari cu ajutorul diagrafiei. (< fr. rhéocardio-graphie) Vezi definitia »
abdominoscopíe s. f. examinare a cavității și a organelor abdominale. (< fr. abdominoscopie) Vezi definitia »
AGAMÍE s. f. 1. înmulțire asexuată care nu implică fecundație. 2. lipsă a unui regim juridic privind căsătoria în societatea primitivă. (< fr. agamie) Vezi definitia »
PERIFERÍE, periferii, s. f. (Adesea fig.) Ținut, regiune, cartier, zonă, punct situate la margine în raport cu centrul sau cu un punct de referință. ◊ Loc. adj. De periferie = a) provincial; b) de calitate sau importanță redusă; c) care aparține sau este specific mahalalei. ♦ (Rar) Curbă închisă care limitează o figură geometrică sau o suprafață; circumferință. – Din lat. peripheria, germ. Peripherie, fr. périphérie. Vezi definitia »
AVANÍE s. f. afront public umilitor. (< fr. avanie) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z