Definita cuvantului șah
ȘAH, (1) șahi, s. m., (2) șahuri, s. n. 1. S. m. Titlu purtat de suveranii Iranului, corespunzător titlului de împărat; persoană care are acest titlu; șahinșah. 2. S. n. Joc de origine orientală care se dispută între două persoane, pe o tablă împărțită în 64 de pătrățele, alternativ albe și negre, cu 32 de piese, mișcate după anumite reguli, scopul final fiind câștigarea regelui adversarului; p. ext. tabla și piesele care servesc la joc; șatrange. ♦ Situație în cursul jocului mai sus definit, în care regele uneia dintre părți este atacat de o piesă a adversarului; (cu valoare de interjecție) cuvânt însoțind mișcarea care creează această situație. ◊ Expr. A da șah = a pune în pericol regele adversarului. A ține (pe cineva) în șah = a limita jocul adversarului la apărarea regelui; fig. a ține pe cineva în tensiune, a-l imobiliza. – Din tc. șah. Cf. germ. Schach.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu șah
ACEFALOBRÁH s. m. monstru care prezintă acefalobrahie. (< engl. acephalobrachius) Vezi definitia »
AYATOLÁH s. m. Șef al religiei musulmane șiite. [Pr.: a-ia-] – Din fr. ayatollah. Vezi definitia »
leáh (leáhuri), s. n. – Dependințe, accesorii. – Var. leau. Sl. lecha „scîndură, arie”. Vezi definitia »
AMFIBRÁH, amfibrahi, s. m. Unitate ritmică formată, în metrică antică, dintr-o silabă lungă precedată și urmată de două silabe scurte. ♦ Unitate ritmică alcătuită, în metrică modernă, dintr-o silabă accentuată precedată și urmată de două silabe neaccentuate. – Din fr. amphibraque, lat. amphibrachus. Vezi definitia »
wallah = inseamna om pentru aproximativ 200 000 de oameni din India din regiunea sfinta a arienilor numita Rishikesh toti meseriasi, in special in prelucrarea linii, in distribuirea marfurilor si oamenilor cu ricksha cind un wallah arata spre el sune ca e om adica wallah Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z