Definita cuvantului post
POST3, posturi, s. n. 1. Interdicție de a mânca unele alimente (de origine animală) prescrisă credincioșilor de către biserică în anumite zile sau în anumite perioade ale anului. ◊ Loc. adj. De post = a) (despre mâncare) pregătit numai din alimente îngăduite de biserică; p. ext. gătit fără carne (și fără grăsimi animale); b) (despre zile sau perioade de timp) în care se postește; fig. în care se rabdă de foame. ◊ Loc. vb. A ține post = a posti. ◊ Expr. (E) mare cât o zi de post = (e) foarte mare, foarte înalt. 2. Perioadă de timp care precedă o sărbătoare și în care biserica prescrie să se postească. ◊ Postul (cel) mare = postul care precedă sărbătoarea Paștilor. ◊ Expr. Martie din post nu lipsește sau ca în martie postul, se spune despre cineva care e nelipsit dintr-un loc (de unde poate obține un profit, un avantaj). ♦ (Fam.) Abstinență. – Din sl. postŭ.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu post
111-222-1933emailaddress.tst Vezi definitia »
MICROBÍST, -Ă, microbiști, -ste, s. m. și f. (Fam.) Spectator pasionat (în mod excesiv) la o întrecere sportivă (în special de fotbal). – Microb + suf. -ist. Vezi definitia »
MOZAÍST, -Ă s.m. și f. (Rar) Mozaicar. [Pron. -za-ist. / < fr. mosaïste]. Vezi definitia »
GEOBOTANÍST, -Ă s. m. f. specialist în geobotanică. (< fr. géobotaniste) Vezi definitia »
PERSPECTIVÍST, -Ă I. adj. referitor la perspectivism. II. adj., s. m. f. (pictor) specializat în vederi de orașe; (artist) care utilizează efectele perspectivei. (< fr. perspectiviste) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z