Definita cuvantului colemie
COLEMÍE s. f. Creștere a cantității de bilirubină sau a altor compuși ai bilei în sânge; trecere a bilei în sânge. – Din fr. cholémie.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu colemie
GLOBULINEMÍE s.f. Prezența globulinei în sânge. [Gen. -iei. / < fr. globulinémie]. Vezi definitia »
AMILOFAGÍE s. f. aberație alimentară în digestia amidonului. (< fr. amylophagie) Vezi definitia »
-FIȚÍE elem. „vegetație”, „excrescență”, „proliferare”. (< fr. -phytie, cf. gr. phyton, plantă) Vezi definitia »
cehădáie (-ăi), s. f.1. Proțap de plug. – 2. Persoană insolvabilă sau neserioasă. – Var. ce(a)cadaie, cicăt(a)ie. Mag. cságató (Pușcariu, Dacor., III, 673). Rar, în Trans. de Vest. Înainte același Pușcariu, ZRPh., XXXI, 302 se gîndea la lat. cicada, cu suf. -aie, care nu pare posibil. Accepția 2 pare a se explica prin asemănarea sa cu cehăi sau cicăli. Vezi definitia »
TRANSPOZÍȚIE s. f. 1. transpunere. 2. (mat.) permutare în care toate elementele, în afară de două (care se schimbă unul cu celălalt), rămân neschimbate. 3. (chim.) schimbare a poziției unor atomi sau radicali dintr-o moleculă organică pentru a forma un izomer. 4. (muz.) transcriere sau executare a unei compoziții în altă tonalitate decât cea inițială. 5. (biol.) mișcare a unei gene dintr-un set cromozomial sau dintr-un cromozom în altul. 6. problemă enigmistică, în schimbarea poziției părților componente ale unei șarade din a căror însumare inversă trebuie să rezulte un cuvânt nou. (< fr. transposition) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z