Definita cuvantului târnăvean
TÂRNĂVEÁN, -Ă, târnăvéni, -e, s.m. și f., adj. (Persoană) care locuiește în regiunea Târnavelor sau este originară din această regiune. (Târnava (n.pr.) + suf. -ean)

Sursa: DOOM
Cuvinte ce rimeaza cu târnăvean
ANTIREPUBLICÁN, -Ă adj., s. m. f. (dușman) al ideilor republicane. (< fr. antirépublicain) Vezi definitia »
ciocîrlán (ciocârláni), s. m.1. Bărbătușul ciocîrliei (Alauda cristata). – 2. Plantă (Coronilla varia). – 3. Dans tipic. Probabil de la *ciocîrlă „obiect cu forma curbată sau în spirală”, der. de la cioacă, și astăzi cunoscut numai cu forma cocîrlă, v. cuvîntul. Se explică prin imaginea zborului caracteristic al acestei păsări cînd se lasă jos din înalt, și de asemenea prin analogia primei părți a cuvîntului cu cioc „moț, smoc de pene”, cu totul caracteristic păsării respective. Suf. este cu siguranță expresiv, cf. cocîrlă, codîrlă, modîrlan, șopîrlă, țopîrlan. Prezența imaginii spiralei la acest nume a fost semnalată, cf. Spitzer, Arch. Rom., XII, 160; Pușcariu, Dacor., VI, 306-9; DAR; s-a încercat însă să se explice prin surse onomatopeice, ca în bg. čevruliga „ciocîrlie”, sb. čevrljuga „ciocîrlie”, cf. sb. čokrlije „cîrcel de viță”. Înainte Candrea, Elemente, 405, plecase de la cioc, pe care îl considera compus cu un element expresiv -îrlă. Pentru Hasdeu, Col. lui Traian, 1873, 110, este cuvînt dac; după Philippide, II, 706, trebuie pus în legătură cu alb. zok „pasăre”. Lahovary 322 crede că este cuvînt anterior indoeurop. Der. ciocîrlie, s. f. (pasăre cîntătoare mică, ce zboară vertical la mari înălțimi); ciocîrleț, s. m. (pasăre, Sitta europaea), al cărui nume se poate compara cu ciocănitoare. Existența lui *ciocîrlă reiese și din prezența lui ciocîrlie, s. f. (vargă, nuielușă; la plug, plaz, talpă), al cărui prim sens este identic cu cel de cioancă; ciocîrlău, s. m. (Munt., colină, deal). Ciocîrlie, s. f. (cîrcel de viță) provine fără îndoială din sb.; în schimb din rom. provine sb. čokrljan (Candrea, Elemente, 405). Vezi definitia »
ACADIÁN s.n. Epoca (seria) mijlocie a cambrianului. // Adj. Care aparține acestei epoci. [Pron. -di-an. / < fr. acadien, cf. Acadie, peninsulă din America de Nord]. Vezi definitia »
ANDORRÁN, -Ă, andorráni, -e, s.m. și f., adj. 1. S.m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Andorrei (țară sau capitala ei, Andorra la Vella) sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Andorrei sau populației sale, privitor la Andorra sau la populația sa. (cf. fr. andorran) Vezi definitia »
PIROTEHNICIÁN s.m. Specialist în pirotehnie. [Pron. -ci-an, pl. -ieni. / < fr. pyrotechnicien]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z