Definita cuvantului intuiționism
INTUIȚIONÍSM s.n. 1. Curent filozofic iraționalist care opune rațiunii intuiția, concepută ca o facultate analogă cu instinctul, cu simțul artistic sau cu relația divină, considerând că aceasta ar pătrunde nemijlocit în esența obiectelor. 2. Orientare metodologică care respinge logica ca știință ce precedă matematica, considerând că scopul acestora se reduce la construirea și intuirea formațiilor matematice și logice. 3. Curent idealist-subiectiv care susține că noțiunile morale nu pot fi fundamentate decât în mod intuitiv. [Pron. -ți-o-. / < fr. intuitionnisme].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu intuiționism
BOLȘEVISM (‹ rus.) Curent de gîndire politică care a luat naștere în 1903, în urma acțiunii desfășurate de V.I. Lenin în cadrul facțiunii de stînga a Partidului Social-Democrat al Muncitorilor din Rusia (desprinsă în 1912). Denumirea a apărut în opoziție cu menșevismul, ilustrînd faptul că reprezentanții lor erau majoritari. Vezi definitia »
IDIOTROFÍSM, idiotrofisme, s. n. (Biol.) Proprietate pe care o au unele organisme de a-și asigura propria nutriție. [Pr.: -di-o-] – Din fr. idiotrophisme. Vezi definitia »
GRADUALISM s. n. Concepție potrivit cĂ?reia evoluția speciilor se desfĂ?șoarĂ? filetic, lent, continuu, prin generarea neîntreruptĂ? de forme de tranziție, rezultând în final specii noi. -Din engl. Gradualism Vezi definitia »
ANTITRINITARÍSM s. n. doctrină eretică în biserica veche care nega dogma creștină a Treimii. (< fr. antitrinitarisme) Vezi definitia »
s.m. Persoană care predică din cărțile sfinte, convertind la creștinism: evanghelizatorul Indiilor [Din fr. évangélisateur] ATENTIE: „evanghelizatorul Indiilor” trebuie scris cu italice, fiind exemplu (eu nu stiu cum sa fac) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z