Definita cuvantului zaharometru
ZAHAROMÉTRU s.n. Areometru folosit pentru determinarea densității soluțiilor de zahăr. [cf. fr. saccharomètre].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu zaharometru
cumắtru (métri), s. m.1. Nașul în raport cu părinții copilului botezat. – 2. Termen de adresare la țară între oamenii de aceeași vîrstă. Sl. kŭmotrŭ (Miklosich, Slaw. Elem., 27; Miklosich, Lexicon, 326; Cihac, II, 86; Skok, R. Études slaves, X, 186; Graur, BL, V, 94; Berneker 662; Vasmer 578). Cuvîntul este general în sl., dar în forme destul de diferite de rom. (bg., sb., cr., pol., rus. kum, sb. kumak); astfel încît mai mulți filologi (Philippide, II, 637; Pușcariu, Dacor., III, 395; Rosetti, BL, VIII, 160; DAR) consideră der. din rom.imposibilă pe baza sl., și se gîndesc la un m. analogic de la cumătră care, la rîndul lui, ar proveni direct din lat. commater; însă această der. nu a fost suficient lămurită. Lipsește un studiu complet. – Der. cumătră, s. f. (nașă în raport cu părinți copilului botezat; termen de adresare la țară între femei de aceeași vîrstă); cumetrie, s. f. (înrudire spirituală; intimitate, încredere; bîrfeală; ospăț care se oferă de obicei după botez); încumetri, vb. (a contracta înrudire spirituală). Vezi definitia »
VAPORIMÉTRU s. n. instrument pentru măsurarea punctului de fierbere al conținutului în alcool aflat sub formă de vapori într-un lichid sub presiune. (< germ. Vaporimeter) Vezi definitia »
CHILOMÉTRU, chilometri, s. m. v. KILOMETRU. Unitate de măsură pentru lungime, egală cu o mie de metri. ◊ Kilometru pe oră = unitate de măsură pentru viteză, egală cu viteza unui mobil care parcurge 1 kilometru într-o oră. Kilometru lansat = probă sportivă (cu bicicleta, motocicleta, etc.) în care performanța constă în timpul realizat pe distanța de un km din momentul în care sportivul trece în viteză linia de start și până la linia de sosire. (sil. -tru) [Scris și: chilometru. – Abr.: km] – Din fr. kilométre. – [DEX '98] Vezi definitia »
MILIMÉTRU s.m. Unitate subdivizionară de măsură pentru lungimi, care reprezintă a mia parte dintr-un metru. [Cf. fr. millimètre]. Vezi definitia »
ANHÍDRU, -Ă adj. (Despre o substanță sau un material) Lipsit de apă. [< fr. anhydre, cf. gr. an – fără, hydor – apă]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z