Definita cuvantului fulg
fulg (fúlgi), s. m. 1. Mici cristale de apă care alcătuiesc zăpada. 2. Pană subțire și moale. – Identitatea semantică pare a indica faptul că este vorba de o var. de la floc (< lat. floccus), cu metateza (*folcus) și cu aceeași schimbare a finalei ca în stâng, vitreg. Nu par deloc probabile ipotezele emise de Pușcariu 665 și DAR, cf. REW 3554a, care pune în legătură acest cuvânt cu lat. fulgere „a străluci”; de Körting 3864, din lat. fluxus; și încă și mai puțin opinia lui Giuglea, Dacor., III, 626, care pleacă de la v.germ. vlügel (> germ. Flügel). – Der. fulguí, vb. (a ninge cu fulgi rari); fulguitúră, s. f. (ninsoare cu fulgi rari). – [3512]

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu fulg
vulg. : Testicule sinonime: Boashe, Bile, oua, prune, etc Vezi definitia »
VULG s. n. (Depr.) Popor, norod, plebe. – Din lat. vulgus. Vezi definitia »
vulg. : Testicule sinonime: Boashe, Bile, oua, prune, etc Vezi definitia »
CAPRIMULG s. m. Nume dat speciilor (c. 100) ordinului caprimulgiforme, cosmopolite, cu ochi adaptați la vederea în întuneric, cioc cu deschidere foarte mare, corp turtit, penaj cafeniu, moale (zboară fără zgomot), care imită perfect, ca desen, scoarța arborilor (homocromie tipică din lumea păsărilor); în cadrul lor există singura specie de păsări care hibernează, c. de Colorado; în România vine, ca oaspete de vară, c. european. Vezi definitia »
CAPRIMÚLG s. m. pasăre arboricolă nocturnă și crepusculară, insectivoră, cu capul lat și corpul turtit, cu ochi mari, globuloși, adaptați pentru întuneric și cu deschiderea gurii foarte mare, pentru captarea prăzii din zbor. (< lat. caprimulgus, it. caprimulgo) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z