Definita cuvantului adet
adét (adéturi), s. n. – Ipotecă, obligație care grevează. Var. (Mold.) adetiu. Mr. adete, megl. adet. < Tc. adet (din arab. ‘āda), cf. ngr. ἀντέτι, bg., alb., sb. adet (Șeineanu, II, 8; Lokotsch 16). Întrebuințarea tc. se referea la darurile care la anumite date se făceau de obicei diferiților demnitari și funcționari ai imperiului.

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu adet
ȘIRÉT2, -EÁTĂ, șireți, -te, adj. Care știe să profite de naivitatea sau de buna-credință a celor din jur pentru a-și atinge scopurile pe căi ocolite; care dovedește un caracter viclean, perfid. ♦ Plin de subtilitate, de finețe; rafinat; descurcăreț, abil. ♦ Care denotă, trădează viclenie, prefăcătorie, perfidie; care denotă abilitate, subtilitate, umor. Privire șireată. – Din tc. șirret. Vezi definitia »
GADGÉT s.n. Termen generic desemnând aparate mici, mecanisme, cu largi întrebuințări în gospodărie și în viața de toate zilele. ♦ (P. ext.) Orice mărunțiș ingenios de folos practic. ♦ Obiect în măsură să satisfacă un capriciu uman oarecare. [Pron. -ged. / < engl., fr. gadget]. Vezi definitia »
VAGONÉT, vagonete, s. n. Vagon (1) de dimensiuni mici, care circulă pe șine cu ecartament îngust, folosit pentru transportul de materiale la lucrări forestiere si de terasament, în fabrici, în mine, pe șantiere etc. ♦ Vehicul de funicular care circulă suspendat pe un cablu. – Din fr. wagonnet. Vezi definitia »
SICRÉT, -EÁTĂ adj. v. secret. Vezi definitia »
MACROGAMÉT, macrogameți, s. m. (Biol.) Gamet femelă de mari dimensiuni. – Din engl. macrogamete. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z