Definita cuvantului decalota
DECALOTÁ vb. I. tr. (Med.) 1. A descoperi membrul viril prin darea înapoi a prepuțului. 2. A îndepărta chirurgical calota craniană. [< fr. décalotter].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu decalota
Absenta cristalinului. Afakia survine fie dupa o operatie de cataracta (extragerea chirurgicala a cristalinului), fie, mult mai rar, dupa un traumatism ocular.Ochiul lipsit de cristalin isi pierde capacitatile de acomodare (care permit o vedere clara, atat de aproape, cat si de departe) si devine hipermetrop. Afakia este corectata cu ochelari sau lentile si, inca, printr-un cristalin artificial implantat chirurgical. Vezi definitia »
PARAZITÁ vb. I. tr. 1. (despre paraziți) a îmbolnăvi, a infesta (un organism). 2. (fig.; rar) a deregla, a perturba un anumit sistem, concret sau abstract. II. intr. (fig.) a trăi ca un parazit. (< fr. parasiter) Vezi definitia »
PREZENTÁ vb. I. 1. refl., tr. A apărea sau a face să apară în fața cuiva, a (se) înfățișa. 2. tr., refl. A se recomanda. 3. tr. A înfățișa publicului sinteza unei activități, rezultatul unor cercetări, un program artistic sau muzical etc. 4. tr. (Mil.) A prezenta arma = a mânui arma după anumite prescripții pentru a da onorul sau în cadrul unei ceremonii. [P.i. prezínt, 3,6 prezintă. / < fr. pésenter, cf. lat. praesentare]. Vezi definitia »
COMPLIMENTÁ, complimentéz, vb. I. Tranz. 1. A exprima complimente (1). 2. (Înv.) A saluta. – Din fr. complimenter. Vezi definitia »
NOTÁ, notez, vb. I. Tranz. 1. A însemna, a consemna ceva în scris. ♦ A însemna, a marca ceva prin semne, simboluri etc. ♦ A transcrie o melodie cu ajutorul notelor și a altor semne convenționale. 2. A aprecia pe cineva sau rezultatele cuiva prin note, calificative. ♦ A însemna pe cineva undeva în vederea sancționării lui. 3. A semnala, a sublinia ceva; a reține, a memora. – Din fr. noter, lat. notare. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z