Definita cuvantului declama
DECLAMÁ vb. I. tr. A spune ceva (mai ales versuri) tare, cu tonul și gesturile adecvate. ♦ A vorbi retoric. [P.i. declám. / cf. fr. déclamer, it., lat. declamare].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu declama
IMPRIMÁ vb. tr. 1. a lăsa urme prin apăsare; a întipări. 2. a tipări. ◊ a întipări desene pe o pânză. 3. a înregistra o bucată muzicală, o lectură etc. pe discuri sau pe bandă de magnetofon. 4. a determina, a impune (un anumit ritm); (fig.) a transmite, a comunica. (< fr. imprimer, lat. imprimere) Vezi definitia »
NORMÁ, normez, vb. I. Tranz. 1. A determina cantitatea de muncă necesară pentru efectuarea unui produs, pentru executarea unei operații sau o cantitate de produse care trebuie să fie obținută într-o unitate de timp în anumite condiții tehnico-organizatorice. ♦ A stabili cantitatea de materie primă, de combustibil etc. necesară pentru obținerea unui produs. 2. A supune unei norme (1), a stabili ceva prin norme. – Din normă. Vezi definitia »
SUPRACOMPRIMÁ vb. tr. a mări compresiunea în cilindri unui motor cu ardere internă. (după fr. surcomprimer) Vezi definitia »
ma numesc Eckhardt Jozsef, am adresa: tata34[at]freemail.hu si am urmatoarea intrbare? in ultima vrena tot mai des se foloseste cuvantul „naschpa” atat in vorbirea curenta cat si de catre moderatorii televiziunii. deasemenea si cuvantul „locatii” in loc de localitate si/sau local se utilizeaza atat in presa scrisa cat si in televiziune. este corect? s-a schimbat ortografia si eu am raamas in urma (intrucat am 72 ani} si sunt de nationalitate maghiara.aca puteti va rog s-am raspundeti. va multumesc Vezi definitia »
GASTROSTOMA, s.f. Etimologie: gastros [gr.] = stomac, stoma [gr.] = orificiu. Intervenție chirurgicală care constă în deschiderea și fixarea operatorie a stomacului la piele, în scopul de a se permite alimentarea printr-o sondă, în cazul în care calea esofagiană este întreruptă. Presupune punerea în contact a stomacului cu exteriorul, în scopul de a favoriza menținerea sub control a circuitului digestiv superior, cu rol în nutriție / screening și terapeutic. Uneori, este folosită temporar după intervenții chirurgicale pe esofag, pentru protejarea acestuia până la vindecare. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z