Definita cuvantului aprinde
aprínde (aprínd, apríns), vb.1. A arde, a se propaga focul. – 2. A da foc. – 3. A face lumină. – 4. A se înflăcăra, a se roși la față. – 5. A încinge, a ațîța. – 6. A se înflăcăra, a se pasiona, a se însufleți. – 7. A face febră. – Mr. aprindu, megl. prind, istr. aprindu. Lat. apprĕndĕre, de la apprĕnhĕndĕre (Șeineanu, Semasiol., 181; Pușcariu 100; Candrea-Dens., 1448; REW 554; DAR), de unde provin, cu sensuri diferite, și it. apprendere, prov. aprendre, fr. apprendre, sp., port. aprender. Totuși, sensul rom. este deja romanic, cf. fr. prendre cu funcție intranzitivă (le feu a pris), it. il fuoco é appreso, sp. prender. Trăsături ale sensului romanic al lui apprendere (a aprinde) sînt atestate la Grégoire de Tours (cf. Densusianu, HLr., 186), în v. fr. apprendre și în it. apprendersi d’amore (paralel cu fr. s’éprendre). Der. aprinjor, s. n. (Trans., chibrit); aprinjoară, s. f. (Trans., chibrit); aprinsură, s. f. (Trans., inflamație); aprinzăcios, adj. (inflamabil); aprinzătoare, s. f. (brichetă; sul de hîrtie aprins cu care se fac glume proaste în cazărmi și licee, punîndu-l între degetele celor care dorm); aprinzător, adj. (inflamabil).

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu aprinde
De3kpt <a href=„http://ddqogklbudej.com/”>ddqogklbudej</a>, [url=http://qnafupmtkqii.com/]qnafupmtkqii[/url], [link=http://xouobuhitcxd.com/]xouobuhitcxd[/link], http://nkewxrolvsko.com/ Vezi definitia »
COINCÍDE vb. intr. 1. a se întâmpla, a se produce în același timp. 2. a fi identic, a se potrivi; a corespunde întocmai. ◊ (despre linii, figuri) a se suprapune perfect. (< fr. coïncide, lat. coincidere) Vezi definitia »
HELICÍDE s. n. pl. familie de moluște gasteropode pulmonate: melcii. (< fr. hélicidés) Vezi definitia »
DEGRADÉ I. s. n. estompare treptată a unei culori, a luminii. II. adj. (despre fire textile) în culori care se estompează treptat. (< fr. dégradé) Vezi definitia »
INCLÚDE vb. III. tr. A cuprinde, a îngloba. [P.i. inclúd. / < lat. includere, cf. fr. inclure]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z