Definita cuvantului ilam
ilám s.n. (înv.) sentință judecătorească scrisă, prin care se dădea cuiva câștig de cauză.

Sursa: DAR
Cuvinte ce rimeaza cu ilam
ABRAHAM V. Avraam. Vezi definitia »
KALÁM s.n. 1. (Cult. islam.) Pană ascuțită de scris cu cerneală; calamus3. 2. (Teolog. islam.) Denumire a unei teologii fundate în secolele VIII-IX e.n., influențată, în principal, de către școlile teologice (rivale) ale mutaziliților și așariților și care propovăduiește ideea unității absolute a lui Dumnezeu, excluzând orice reprezentare antropomorfă a calităților sale, liberul-arbitru (de unde rezultă eliminarea responsabilității faptelor săvârșite de orice persoană), orice atomism legat de învățăturile creației precum și, în mod metodic, întâietatea argumentației raționale în fața celei a faptelor. Kalamul a influențat hotărâtor și dezvoltarea filozofiei evreiești, fiind energic combătut de către filozoful evreu M. Maimonides, care totodată, în disputa pe care o susține împotriva kalamului, oferă o prezentare sistematică a sa. (cuv. ar. = conversație, dispută, explicație) [def. Brockhaus] Vezi definitia »
PARALELOGRÁM s. n. patrulater cu laturile opuse egale și paralele. ♦ ŭl forțelor = construcție grafică cu care se determină rezultanta a două forțe concurente. (< fr. parallélogramme, germ. Parallelogramm) Vezi definitia »
treám (-muri), s. n. – (Banat) Staul. Sb. trem (Candrea). Vezi definitia »
KILOGRÁM, kilograme, s. n. 1. Unitate de măsură pentru masă în sistemul metric; (sens curent) unitate de măsură pentru greutate, egală cu o mie de grame; kil. ◊ (Fiz.) Kilogram-forță = unitate de măsură a forței, a cărei valoare este egală cu greutatea prototipului internațional de masă, măsurată în vid, la accelerația gravitațională normală. ◊ Etalon metalic egal cu un kilogram (1). 2. (Impr.) Litru. [Scris și: chilogram.Abr.: kg] – Din fr. kilogramme. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z