Definita cuvantului execra
EXECRÁ vb. I. tr. (Franțuzism) A detesta profund, a urî, a disprețui; a avea oroare de... [< fr. exécrer, lat. execrari].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu execra
DESCIFRÁ vb. I. tr. 1. A reuși să citești un text neciteț sau scris într-o limbă necunoscută; a găsi semnificația a ceea ce este scris în cifre, într-un alfabet secret. ♦ A interpreta o bucată muzicală după partitură la prima vedere. 2. (Fig.) A înțelege, a pătrunde, a ghici (ceva obscur, ascuns). [După fr. déchiffrer]. Vezi definitia »
BISTRA, oraș în jud. Caraș-Severin, în culoarul depresionar omonim, pe stînga rîului Bistra; 14.521 loc. (1991). Vechi centru al metalurgiei feroase (1804), ajunge la sf. sec. 19 al treilea centru siderurgic al Banatului. Producție de laminate ușoare (tablă) și de oțel electric; produse refractare. Declarat oraș în 1950. Pînă în 1948 s-a numit Ferdinand, iar între 1948 și 1992 Oțelul Roșu. Vezi definitia »
DELIRÁ, delirez, vb. I. Intranz. A fi în stare de delir; a aiura. – Din fr. délirer, lat. delirare. Vezi definitia »
SUGERÁ, sugerez, vb. I. Tranz. A face să se nască în mintea cuiva (printr-o aluzie, o asociație de idei etc.) un gând, o idee, un sentiment. – Din fr. suggérer. Vezi definitia »
șándra-mándra s. f. – (În expresia): a umbla cu șandra-mandra, a umbla cu șiretlicuri. Creație expresivă, cf. sb. andara-mandara „vorbe mieroase”. Alecsandri îl folosește în glumă cu sensul de „modistă”, ca traducere a fr. marchande de modes. Cf. mandră, s. f. (Banat, mămăligă; Trans., Mold., terci) și geandră, s. f. (Mold., cir), în loc de șandră, pentru al cărui semantism cf. talmeș-balmeș. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z