Definita cuvantului gliptică
GLÍPTICĂ s.f. Arta de a grava pe o piatră prețioasă sau semiprețioasă. [< fr. glyptique, cf. gr. glyptike].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu gliptică
BRASÁRDĂ, brasarde, s. f. 1. Fâșie de pânză sau de stofă care se trece în jurul brațului pentru a indica calitatea unei persoane; banderolă. 2. Parte a armurii care protejează brațul. – Din fr. brassard. Vezi definitia »
cuponiadă, cuponiade s. f. (iron.) propagandă făcută de Guvernul Văcăroiu marii privatizări în masă, bazată pe distribuirea către populație a cupoanelor nominative. Vezi definitia »
cotcánă, cotcáne, s.f. (reg.) cârlig de lemn înfipt în perete, de care se atârnă ceaunul. Vezi definitia »
catrință (catrínțe), s. f. – Șorț, fustă din două bucăți. – Var. cătrință, cotrință. < Origine expresivă, ca în alte cuvinte care înseamnă „cîrpă”, cf. treanță, fleoarță, hanță, buleandră etc. și var. cotreanță „cîrpă” femeie de moravuri ușoare; cu același semantism ca toate cuvintele din această clasă. A fost interpretat ca un der. dim. al numelui feminin Catrina (Scriban); lipsește însă explicația semantică. Mag. katrinca, kotroncz (DAR) provine probabil din rom., ca și țig. katrinka. Cihac, II, 488, creează o legătură cu pol. katan(k)a „fustă”, lituan. katenka „corsaj”, care par a fi și ele dim. ale aceluiași nume. – [1561] Vezi definitia »
BATÍSTĂ, batiste, s. f. Bucată pătrată de pânză sau de mătase, întrebuințată pentru șters nasul sau fața. – Fr. batiste. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z