Definita cuvantului auzi
auzí (aúd, auzít), vb.1. A percepe cu ajutorul auzului. – 2. A afla, a ști din auzite. – 3. A umbla vorba, a se zice. – Din auzite, din cîte s-a aflat, din zvon public. – Pe auzite, din auzite. – 4. A asculta; cu acest sens este mai ales expresie emfatică, folosită de preferință la imper., inter. sau excl.Mr. avdu, megl. ut, istr. Ǫvdu. Lat. audῑre (Pușcariu 167; Candrea-Dens., 124; REW 779; DAR); cf. it. udire, v. prov. auzir, fr. ouir, sp. oir, port. ouvir. Flexiunea normală tu auzi a influențat în eu auz, să auză. Schimbare de accent a-úd, în loc de á-ud (cf. mr. ávdu, și lá-ud) nu a primit explicație satisfăcătoare. După Weingand, Jb., III, 222, s-a produs probabil mai întîi în întrebări. Trebuie să se țină seama și de oscilația constantă a accentului în hiatul au. Cf. și Pușcariu, Dacor., III, 74, și Graur, BL, III, 26-8. – Der. auz, s. n. (simțul cu ajutorul căruia se percep sunetele; înv., veste); auzitor, adj. (înv., ascultător); neauzit, adj. (care nu se aude).

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu auzi
brezí, brezésc, vb. (reg.) 1. a păta, a murdări. 2. a înfrunta, a certa. Vezi definitia »
AȘKENÁZI (‹ fr.) s. m. pl. Denumire a grupului de evrei stabiliți în evul mediu în țările germane, de unde mai tîrziu au migrat în V și E Europei. Obiceiurile și ritualurile lor (originare din Palestina) se deosebesc de cele ale sefarzilor. Vezi definitia »
înfrăgezí, înfrăgezésc, vb. IV (înv.) a (se) face fraged, a (se) frăgezi. Vezi definitia »
LAZZI LÁ-ȚI/ s. n. pantomimă comică în teatrul italian. (< it. lazzi) Vezi definitia »
ASCARÍZI s.m.pl. Familie de viermi paraziți care trăiesc în tubul digestiv al omului și al unor animale; limbrici.; (la sg.) animal din această familie. [Sg. ascarid (după unele surse ascaridă s.f.), var. ascaride s.f.pl. / < fr. ascarides]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z