Definita cuvantului dârvală
DÂRVÁLĂ, dârvale, s. f. (Pop.) Muncă grea și istovitoare; corvoadă. ◊ Loc. adj. De dârvală = a) (despre oameni) care îndeplinește muncile fizice cele mai grele, mai neplăcute; b) (despre haine, îmbrăcăminte) care se poartă la lucru, care poate fi rupt, murdărit; c) (despre cai) prost. ◊ Expr. A rămâne de dârvală = a rămâne pe drumuri, a nu mai avea posibilități de trai. A face (pe cineva) de dârvală = a ocărî, a batjocori, a face de două parale. – Et. nec.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu dârvală
prigoreálă, prigoréli, s.f. (reg.) expunere la căldura focului sau a soarelui, încălzire foarte tare la foc sau la soare. Vezi definitia »
ADRENALÍNĂ s. f. hormon secretat de glandele medulosuprarenale, cu proprietăți vasoconstrictoare; epinefrină. (< fr. adrénaline) Vezi definitia »
ANFILÁDĂ s.f. Șir, serie de lucruri (clădiri, portice, colonade etc.) așezate în linie unele după altele. ◊ Tragere de anfiladă = tragere în ținte înșirate perpendicular sau oblic față de frontul de tragere. [< fr. enfilade]. Vezi definitia »
CARBOXIMETILCELULOZĂ s. f. Derivat al celulozei, obținut prin tratarea alcalicelulozei cu acid monocloracetic; este utilizat ca adaos la fabricarea detergenților, la prepararea unor adezivi etc. Vezi definitia »
FOTOPICTÚRĂ s. f. tehnică specială de reproducere foto a picturilor; reproducerea însăși. (după fr. photopeinture) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z