Definita cuvantului beție
BEȚÍE, beții, s. f. 1. Stare în care se află omul alcoolizat; stare de ebrietate. ♦ Consumare regulată de alcool în mari cantități; alcoolism, etilism. 2. Petrecere la care se bea foarte mult alcool; chef. 3. (În sintagmele) Beție rece (sau cu stupefiante) = stare de amețeală, de hiperexcitație sau de halucinație provocată de introducerea stupefiantelor în organism. Beție albă = toxicomanie. Beția adâncurilor = stare de euforie provocată de creșterea azotului în sânge la persoane care coboară la mari adâncimi în mări sau oceane. 4. Fig. Stare sufletească de tulburare, de uitare de sine. ♦ Beție de cuvinte = înșirare bombastică de cuvinte, stil umflat. – Beat + suf. -ie.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu beție
ASTROSPECTROSCOPÍE s. f. cercetare a spectrelor aștrilor pentru a deduce componența și stările fizice ale acestora. (< fr. astrospectroscopie) Vezi definitia »
ALOTROPÍE s. f. Proprietate a unui element chimic de a exista în două sau mai multe forme care diferă între ele din punct de vedere fizic, iar, uneori, și din punct de vedere chimic. – Din fr. allotropie. Vezi definitia »
AUTOTROFÍE s. f. Mod de hrănire specific organismelor autotrofe. [Pr.: a-u-] – Din fr. autotrophie. Vezi definitia »
CITOFIZIOLOGÍE, citofiziologii, s. f. Ramură a fiziologiei care studiază funcțiile celulei vii. [Pr.: -zi-o-] – Din fr. cytophysiologie. Vezi definitia »
RINOLOGÍE s. f. ramură a medicinei care studiază anatomia, fiziologia și patologia nasului. (< fr. rhinologie) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z