Definita cuvantului iradia
IRADIÁ vb. I. tr. A emite radiații de lumină, de căldură etc. în toate direcțiile. [Pron. -di-a, p.i. 3,6 -iază, ger. -iind, part. -iat. / < fr. irradier, it., lat. irradiare].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu iradia
cum pălăria / pielea mea? expr. cum naiba? Vezi definitia »
INVIDIÁ vb. tr. a privi cu invidie pe cineva; a pizmui. ◊ a râvni, a dori ceva străin. (< it. invidiare) Vezi definitia »
ÎNMUIÁ, înmói, vb. I. 1. Tranz. A băga, a introduce într-un lichid, a muia. ◊ Refl. Rufele s-au înmuiat. ♦ A uda, a umezi. ♦ Fig. (Rar) A împodobi cu cusături, cu broderii de mătase, de fir (aurit) etc. 2. Tranz. și refl. A face să devină sau a deveni mai moale, prin încălzire sau prin subțiere cu un lichid. ◊ Expr. A (i se) înmuia (cuiva) inima = a (se) înduioșa. ♦ Fig. A (se) potoli, a (se) calma; a (se) liniști. ♦ Refl. (Despre ger, despre vreme) A fi mai blând; a se domoli, a se potoli. 3. Tranz. și refl. Fig. A face să fie sau a deveni mai blând; a (se) îmblânzi. – În + muia. Vezi definitia »
CECENO-INGUȘEȚIA (CECENO-INGUȘĂ), rep. autonomă în Federația Rusă (C.S.I.), în N M-ților Caucaz, creată la 15 ian. 1934; 19,3 mii km2; 1,2 mil. loc. (1989). Cap.: Groznîi. Expl. de petrol și gaze naturale. Prelucr. petrolului, întreprinderi chimice și forestiere. Cereale, pomicultură, viticultură. Creșterea intensivă a animalelor. Vezi definitia »
(?) ÎMBOROSCĂIÁ, îmboróscăi v.refl. (fam.) a se îmbufna, a se supăra Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z