Definita cuvantului bogdaproste
bogdapróste interj. – Mulțumesc, să fie primit. – Var. bodaproste, bo(g)daprosti. Sl. Bogŭ da prostitĭ „Domnul să-i ierte (pe morții tăi)”. Este formulă păstrată tradițional de cerșetori, care se folosește numai pentru a mulțumi cînd se primește ceva de pomană. Se pare că DAR greșește considerînd că pui de bogdaproste „om nenorocit, prăpădit” trebuie să se înțeleagă drept „copil de cerșetor”; este mai curînd o aluzie la puii care se dădeau în dar sau ca bir mănăstirilor, și care nu se alegeau desigur dintre cei mai grași și mari, cf. și expresia echivalentă de căpătat.

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu bogdaproste
SPORTIVITÁTE s. f. Însușirea de a fi sportiv; disciplină, conduită, atitudine cinstită, leală, plină de respect a unui sportiv față de partenerii și de adversarii săi. – Din fr. sportivité. Vezi definitia »
INACCESIBILITÁTE s. f. caracter inaccesibil. (< fr. inaccessibilité) Vezi definitia »
cuvinte folosite in vocabularul secret al anumitor categori de oameni (elevi, puscariasi etc ) Vezi definitia »
spate s. n. sg. protecție din partea unei persoane influente. Vezi definitia »
PROPORȚIONALITÁTE, proporționalități, s. f. 1. Însușire a lucrurilor, a fenomenelor, a noțiunilor etc. de a fi proporționale între ele, de a forma proporție. 2. (Mat.) Raport între mărimi care variază proporțional. [Pr.: -ți-o-] – Din fr. proportionnalité, lat. proportionalitas, -atis. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z