Definita cuvantului mandat
MANDÁT s.n. 1. Împuternicire dată cuiva de către o persoană sau de către o autoritate de a vorbi sau de a lucra în numele său. ◊ Teritoriu sub mandat = formă de administrare a fostelor colonii încredințate după primul război mondial spre administrare altor state. 2. Ordonanță judecătorească prin care o persoană este chemată în fața justiției sau este încarcerată. ◊ Mandat de arestare = ordin dat de o autoritate judiciară prin care se dispune arestarea cuiva; mandat de aducere = ordin prin care se dispune aducerea (cu forța) în fața unei instanțe a unui martor (într-o pricină penală). 3. Ordin de plată dat de un deponent de fonduri depozitarului său. ◊ Mandat poștal = formular-tip pentru expedierea banilor prin poștă. [Cf. fr. mandat, it. mandato, lat. mandatum, germ. Mandat].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu mandat
împuchițát, -ă, adj. (reg.) cu haina împodobită cu puchiței. Vezi definitia »
CENTUMVIRÁT s. n. Demnitatea de centumvir. – Din fr. centumvirat. Vezi definitia »
CĂSCÁT1, căscaturi, s. n. Faptul de a căsca (2); căscătură (1), căscare. – V. căsca. Vezi definitia »
ABANDONÁT,-Ă, abandonați, -te, adj. Care a fost părăsit. ♦ Spec. (Despre copii nou-născuți) Care a fost părăsit de către mamă. – V. abandona. Vezi definitia »
NEIDENTIFICÁT, -Ă, neidentificați, -te, adj. Care nu a fost identificat, recunoscut, stabilit, constatat. – Ne- + identificat (după fr. non-identifié). Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z