Definita cuvantului cald
cald (cáldă), adj. – Care se găsește la o temperatură relativ înaltă, călduros. – Mr. caldu, megl. cald, istr. cǫd. Lat. caldus (Pușcariu 258; REW 1506; Candrea-Dens., 228; DAR); cf. it., sp., port. caldo (în sp., cu semantism schimbat), prov., cat. cald, fr. chaud.Der. încălzi, vb. (a aprinde; a înflăcăra); încălzitor, adj. (aparat încălzire). Pentru încălzi (mr. ancăldzăscu, megl. ancalzǫs), Pușcariu 808 propune o bază lat. de tipul *incaldῑre, care a rezultat din contaminarea lui incălesco cu caldus. Ipoteza este posibilă, dar nu pare necesară, deoarece der. se explică suficient în interiorul limbii rom., cf. multînmulți, verdeînverzi, etc. Cf. căldură, călîi, scălda.

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu cald
BUCHENWALD [búhənvalt], lagăr hitlerist de concentrare și exterminare (1937-1945), la N de Weimar (Germania). Aici au fost uciși peste 50.000 de antifasciști, prizonieri de război ș.a. Vezi definitia »
BÖHMERWALD, denumirea germană a masivului Pădurea Boemiei. Vezi definitia »
ABȚIBÍLD, abțibilduri, s. n. 1. Imagine în culori imprimată pe un strat subțire de colodiu, care se aplică pe o suprafață netedă, umezindu-se și dezlipindu-se de pe hârtia pe care a fost lipit. 2. Fig. (La pl.) Nimicuri, fapte mărunte; mici șmecherii. – Din germ. Abziehbild. Vezi definitia »
WILD s.n. (Geol.; geogr.) Regiune care se află la periferia zăpezilor veșnice, străbătută de cercul polar nordic. [< engl. wild]. Vezi definitia »
CHESTERFIELD [tʃéstəfi:ld], oraș în centrul Marii Britanii, în M-ții Pennini; 127 mii loc. (1981, cu suburbiile). Nod de comunicații. Expl. de cărbune și min. de fier. Siderurgie. Țesături. Ceramică. Biserică (sec. 14). Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z