Definita cuvantului muta
MUTÁ, mut, vb. I. 1. Tranz. și refl. A (se) mișca din locul în care se găsește și a (se) așeza în alt loc; a (se) deplasa; a (se) strămuta, a (se) transfera. ◊ Expr. (Tranz.; fam.) A-i muta (cuiva) fălcile (sau căpriorii) = a-i trage (cuiva) o palmă cu putere, a lovi peste obraz. ♦ A (se) transfera dintr-un serviciu în altul. 2. Refl. A se stabili (cu locuința) în alt loc, a-și schimba domiciliul. 3. Tranz. (Înv. și pop.) A înlocui, a schimba (cu altceva sau cu altcineva); a modifica, a transforma. ♦ A schimba cursul, direcția. ♦ Expr. A-și muta gândul = a se răzgândi, a renunța. 4. (La jocul de șah) A efectua o mutare. – Lat. mutare.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu muta
CONSISTÁ, pers. 3 consístă, vb. I. Intranz. A fi compus, a se alcătui din...; a consta. – Din fr. consister, lat. consistere. Vezi definitia »
/bucata,de hartieçare foloseste la mentinerea unui anunt saușocotealașpre a aminti ceva important,pentru a nu uita anumite evenimenteșau pentru a copia,deci foaie de rezerva/ Vezi definitia »
planta cu flori albastre de forma unui clopotel Vezi definitia »
achitá (achitát, achitát), vb. 1. A plăti 2. A absolvi în justiție 3. (Arg.) A omorî, a ucide. < Fr. acquitter. Din fr. acquit provine rom. achiu „prima bilă de la biliard” și alteori „tac de biliard”; al doilea sens se explică prin rus. kij, de aceeași proveniență (Bogrea, Dacor. II, 653). Cf. it. acchittare și acchitto, ca termeni de biliard. Vezi definitia »
ARNOTA, mănăstire clădită de Matei Basarab pe teirt. com. Costești din jud Vîlcea, între 1633-1636. Transformată, cu excepția bisericii, la sfîrșitul sec. 17 și în sec. 19. În pronaosul bisericii este înmormîntat domnul ctitor. Muzeu de artă religioasă. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z