Definita cuvantului ciovei
ciovéi (-íe), s. n. – Hîrb; se spune în general despre obiecte casnice vechi și fără valoare, și mai cu seamă despre vasele de lemn. Origine incertă. Ar putea fi sl. čvanĭ „găleată de lemn,” de unde și ciuvai (var. Trans., cioban, Banat, ciuvan), s. n. (albie; găleată) și ciuvaie, s. f. (bute; oală); cf. ciobacă. După Mîndrescu și DAR, din germ. Schaff „vas de lemn”; Scriban se referă la sb. čivija „lemn”. Pentru ciubeică, cf. ciubuc.

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu ciovei
CRÂMPÉI, crâmpeie, s. n. Parte ruptă, desprinsă sau rămasă din ceva; bucată, porțiune, fărâmă. ♦ (Despre fraze, gânduri etc.) Fragment, frântură. – Cf. sl. kronpu „mic”. Vezi definitia »
ADIGHEI, reg. autonomă în Federația Rusă (C.S.I.); 7,6 mii km2; 432 mii loc. (1989). Centrul ad-tiv: Maikop. Expl. de petrol; ind. constr. de mașini, prelucr. lemnului, alim., tutun. Vezi definitia »
ROȘTÉI, roșteie, s. n. (Reg.) Dispozitiv în forma unui cadru în care sunt fixate vergele de lemn sau de oțel și care se folosește ca închizătoare la uși și la ferestre; p. restr. gratie, zăbrea. ♦ Grătarul de la sobă, prin care cade cenușa. – Din magh. rostély. Vezi definitia »
PÓNEI s. m. cal mic de rasă englezească, cu părul lung. (< fr. poney, engl. pony) Vezi definitia »
BÓBSLEI s. n. Sport practicat cu bobul2; bob2. – Din engl., fr. bobsleigh. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z