Definita cuvantului sulfură
SULFÚRĂ s.f. Compus al sulfului cu un metal, cu un metaloid sau cu un radical organic. [Cf. fr. sulfure].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu sulfură
DEOCAMDÁTĂ adv. (Arată că acțiunea este provizorie) Pentru moment, până una-alta, în mod provizoriu. [Pr.: deo-] – De4 + o + cam + dată. Vezi definitia »
CÚPĂ1, cupe, s. f. 1. Vas de băut mai mult larg decât adânc (cu picior); pahar cu picior, în formă de potir cu gura largă, din care se beau băuturi alcoolice. ♦ Conținutul unui astfel de vas sau de pahar. ♦ Fig. Caliciu. 2. (Pop.) Unitate de măsură pentru lichide (mai mare de un litru). ♦ Cană, vas având această capacitate. 3. Trofeu în formă de cupă1 (1), care se atribuie câștigătorului unei competiții sportive; p. ext. competiție sportivă desfășurată în vederea câștigării unui astfel de premiu. ♦ Sistem de organizare și de desfășurare a unor competiții sportive, în care câștigătorul final este desemnat prin eliminarea succesivă a adversarilor, primind drept trofeu o cupă1 (3). 4. Piesă metalică (în formă de vas deschis) montată la elevatoare și la alte mașini și în care se pot încărca materiale lichide, pulverulente, pământ sau piatră. 5. Plantă cu tulpina foarte scurtă, care face o singură floare albastră-azurie (Gentiana acantis). ◊ Compus: cupa-vacii = plantă agățătoare cu frunze în formă de săgeată și cu flori mari, albe, asemănătoare cu ale zorelelor (Calystegia sepium).Lat. cuppa (cu sensuri după fr. coupe), (2) magh. kupa. Vezi definitia »
pâțișoáră, pâțișoáre, s.f. (reg.) cui de lemn folosit pentru susținerea policioarei jugului. Vezi definitia »
TECTONOSFÉRĂ s. f. înveliș de la periferia globului terestru, în care au loc procesele orogenetice și epirogenetice. (< germ. Tektonosphäre) Vezi definitia »
TRINITROGLICERÍNĂ s.f. Substanță lichidă obținută prin nitrarea glicerinei, un exploziv puternic. [Cf. fr. trinitroglycérine]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z