Definita cuvantului depăna
depăná (deápăn, depănát), vb.1. A înfășura fire dintr-un scul pe un mosor. – 2. A desfășura, a înșira gînduri etc. – Mr. deapin, dipinare, megl. depin. Lat. *dēpēnāre, de la pānus (Körting 2493; Densusianu, Filologie, 447; Pușcariu 492; Candrea-Dens., 483; REW 2569; Tiktin; Candrea); cf. it. dipannare, prov., cat. debanar, sp. devanar, port. dobar. Philippide, Principii, 99, pleca greșit de la lat. dēpῑlāre.Der. depănătoare, s. f. (vîrtelniță); depănător, s. m. (muncitor specializat în depănat); depănătură, s. f. (acțiunea de a depăna; cantitate de fir depănat).

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu depăna
PERSOANA CARE NU VEDE Vezi definitia »
DETURNÁ vb. tr. 1. a întrebuința ilegal (fonduri) în alt scop decât acela pentru care au fost destinate. ◊ a delapida. 2. a abate, a devia, a schimba direcția. ◊ a fura un vehicul aerian în scop de șantaj sau ca act de piraterie aeriană. (< fr. détourner) Vezi definitia »
FREDONÁ, fredonez, vb. I. Tranz. A cânta încet (fără cuvinte); a cânta cu gura închisă, a îngâna o melodie. – Din fr. fredonner. Vezi definitia »
AUTOSUGESTIONÁ, autosugestionez, vb. I. Refl. A se sugestiona. [Pr.: a-u-to-su-ges-ti-o-] – Auto1- + sugestiona. Vezi definitia »
abona, abonez v. r. (deț.) a se înscrie la rând la fumatul unei țigări Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z