Definita cuvantului berkeleian
BERKELEIÁN, -Ă BER-CLE-/ adj., s. m. f. (adept) al berkeleismului. (< fr. berkeleyen)

Sursa: MDN
Cuvinte ce rimeaza cu berkeleian
chiulhán (-ne), s. n. – Banchet, zaiafet, chef. – Var. chiolhan. Tc. külhan „cuptor de încălzit baia” (Șeineanu, II, 118; Lokotsch 1234). Semantismul rom. se explică prin obiceiul turcesc de a mînca în baie. – Der. chiulhangiu, s. m. (persoană care încălzește baia; chefliu, petrecăreț), din tc. külhanci; chiulhaniu (var. chiolhănos), adj. (fățarnic, viclean), din tc. külhani „persoană care încălzește baia”. Vezi definitia »
GĂITÁN, găitane, s. n. 1. Fir de metal sau șiret (împletit ori răsucit) de lână, mătase etc., cusut ca ornament la unele obiecte de îmbrăcăminte. ◊ Expr. (Fam.; adverbial) A merge găitan = (despre acțiuni, activități) a merge, a decurge, a evolua bine. 2. (înv.) împletitură făcută din găitane (1), care înlocuia platoșa în oastea Moldovei din evul mediu. [Pr.: gă-i-.Var.: găietán s. n.] – Din tc. gaytan. Vezi definitia »
NESTORIÁN, -Ă, nestoriéni, -e, adj., s.m. 1. Adj. Care aparține nestorienilor (2). 2. S.m. Membru al unei secte religioase care susținea că trebuie să se distingă în Isus Christos două persoane, așa cum se disting două naturi (umană și divină); doctrină condamnată de biserica creștină bizantină în 431, fapt care a dus imediat la separarea nestorienilor de aceasta din urmă, concentrându-se în Persia și supraviețuind până în prezent îndeosebi în Asia Mică. (cf. fr. nestorien, engl. nestorian < Nestorius (n.pr.) = patriarh al Constantinopolului din 428 până în 431, când a fost acuzat de erezie la sinodul din Efes, a propovăduit doctrina după care natura umană și cea divină a lui Isus sunt una și aceeași ca acțiune, dar diferite ca persoană, doctrină care s-a răspândit ulterior în Asia) [și MW] Vezi definitia »
ANTECAMBRIÁN, -Ă adj., s. n. (din) precambrian. (< fr. antécambrien) Vezi definitia »
BRIDGMAN [bridʒmɔn], Percy Williams (1882-1961), fizician și filozof american. Prof. la Universitatea Harvard. Fondator al operaționalismului („Logica fizicii moderne”). Lucrări asupra modificării structurale a corpurilor la presiuni ultraînalte („Fizica presiunii înalte”). Cercetări privind conductubilitățile termică și electrică ale metalelor. În 1955 a realizat sinteza diamantului. Premiul Nobel pentru fizică (1946). Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z