Definita cuvantului mehmendar
MEHMENDÁR, mehmendari, s. m. (Turcism; în evul mediu, în Moldova și în Țara Românească). 1. Boier (sau funcționar) care însoțea în călătorie pe domn sau o persoană oficială de rang înalt, îngrijindu-se de găzduirea lor. 2. Comisar special însărcinat cu aprovizionarea. – Din tc. mihmandar.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu mehmendar
ORBITÁR, -Ă adj. De (la), din orbita ochiului; orbital (2). [Cf. fr. orbitaire]. Vezi definitia »
ACICULÁR, -Ă, aciculari, -e, adj. În formă de ac. – Din fr. aciculaire. Vezi definitia »
SCALÁR2, -Ă adj., s. m. (mărime) ale cărei valori sunt determinate numai prin unitatea de măsură și printr-un număr real care nu depinde de vreun sistem de referință. (< germ. Skalar, fr. scalaire) Vezi definitia »
LUNISOLÁR, -Ă adj. referitor la Lună și la Soare. ♦ an ~ = an calculat în funcție de mișcarea de revoluție a Lunii și a Soarelui (12 luni lunare, 354 zile); perioadă ~ă = perioadă de 532 de ani, determinată de ciclul lunar și de cel solar. (< fr. luni-solaire) Vezi definitia »
MORÁR, morari, s. m. 1. Proprietar sau conducător al unei mori; muncitor într-o moară. ♦ Muncitor într-o întreprindere în care se macină diferite materii. 2. Gândac cu aripile lucioase, brune sau negre, care trăiește prin mori; gândac de făină (Tenebrio molitor).Moară + suf. -ar. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z