Definita cuvantului fila
FILÁ vb. I. tr. 1. a transforma un material textil în fire. 2. a răsfira în mână cărțile de joc. 3. (fig.) a urmări (pe cineva) discret, fără a fi observat de acesta. 4. (muz.) a cânta o notă prelungită, făcând să varieze intensitatea. 5. a tăia șuvițe de păr pentru a-l rări. 6. (mar.) a desfășura lent o parâmă, o manevră sau lanțul ancorei. II. intr. 1. (despre lămpi cu fitil) a arde cu pâlpâiri și scoțând fum. 2. (despre avioane) a zbura orizontal la înălțime mică, pentru aterizare. (< fr. filer, lat. filare)

Sursa: MDN
Cuvinte ce rimeaza cu fila
ASOLÁ vb. tr. a cultiva pământul în asolamente. (< fr. assoler) Vezi definitia »
BARKLA [bá:clə], Charles Glover (1877-1944), fizician britanic. Prof. univ. la Edinburgh. În 1904, a realizat polarizarea radiațiilor X. A cercetat spectrele de radiații X ale elementelor chimice și, în 1906, a demonstrat experimental că diferite elemente chimice dau spectre de radiații specifice. Premiul Nobel (1917). Vezi definitia »
DEMOBILÁ vb. tr. a scoate mobila (dintr-o încăpere). (după fr. démeubler) Vezi definitia »
IZOLÁ, izolez, vb. I. 1. Tranz. A despărți cu totul; a separa unul de altul; spec. a despărți un bolnav contagios de oamenii sănătoși, pentru a evita contagiunea, 2. Tranz. A împiedica transmiterea căldurii, a frigului, a umezelii, a zgomotului etc. dintr-un mediu (sau corp) în altul; a separa un corp prin care trece curentul electric de alt corp bun conducător de electricitate. 3. Refl. A se îndepărta de societate, de semeni; a sta retras, departe de alții; a se retrage, a se închista. – Din fr. isoler. Vezi definitia »
RECALCULÁ vb. tr. a reface un calcul, a stabili ceva pe baza unor noi calcule. (< fr. recalculer) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z