Definita cuvantului generaliza
GENERALIZÁ vb. I. tr. 1. a da o formulare sintetică, generală; (log.) a efectua procesul de generalizare. 2. a aplica ceea ce este special unui caz altor cazuri asemănătoare; a lărgi, a mări sfera de aplicare. II. refl. (despre boli) a se extinde în întregul organism. (< fr. généraliser)

Sursa: MDN
Cuvinte ce rimeaza cu generaliza
RECENZÁ vb. I. tr. 1. A analiza critic (o lucrare literară, un spectacol etc.); a comenta. 2. A face un recensământ. [P.i. -zez. / < fr. recenser, cf. germ. rezensieren]. Vezi definitia »
RESINTETIZÁ vb. I. tr. A sintetiza din nou. [Cf. fr. resynthétiser]. Vezi definitia »
dugheniza, dughenizez v. t. (pub., peior.d. micii comercianți) a amplasa o rulotă sau un chioșc într-un loc public, în vederea desfășurării unor activități comerciale. Vezi definitia »
ABSTRACTIZÁ, abstractizez vb. I. Intranz. A desprinde și a generaliza însușirile esențiale și comune ale unui grup de obiecte sau de fenomene, în vederea formării noțiunilor, a categoriilor logice și a descoperirii legilor generale ale existenței și dezvoltării fenomenelor. – Din abstract. Vezi definitia »
SUBTILIZÁ, subtilizez, vb. I. Tranz. (Rar) 1. A da subtilitate, rafinament, finețe gândirii, gustului etc.; a face să devină (prea) subtil (1). 2. (Fam.) A lua ceva pe furiș, cu dibăcie, pe nesimțite; a sustrage, a fura, a șterpeli. – Din fr. subtiliser. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z