Definita cuvantului nădejde
NĂDÉJDE, nădejdi, s. f. Încredere sau convingere că ceea ce faci ori dorești se va realiza; speranță, nădăjduire; încredere în sprijinul, în ajutorul cuiva sau a ceva, certitudine că cineva sau ceva va fi favorabil, de ajutor. ◊ Loc. adj. De nădejde = în care poți avea toată încrederea. ◊ Loc. adv. De (sau cu) nădejde = așa cum trebuie, foarte bine; solid, temeinic. ◊ Loc. vb. A trage nădejde = a spera, a nădăjdui. ◊ Expr. În nădejdea... = în speranța..., bazându-se pe... A se lăsa în nădejdea (cuiva) = a conta (pe...), a se bizui (pe...). A-și pune (sau a avea) nădejdea (în cineva) = a se baza pe sprijinul (cuiva), a se încrede (în...). Slabă nădejde = puțin probabil, nesigur. ♦ (Concr.) Ceea ce dă încredere, certitudinea că se va realiza dorința cuiva. – Din sl. nadežda.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu nădejde
CRINOÍDE s.n.pl. Clasă de echinoderme cu corpul în formă de caliciu cu brațe, așezat pe un peduncul și fixat pe fundul mării; crini-de-mare; (la sg.) animal din această clasă. [Pron. -no-i-, sg. crinoid. / < fr. crinoïdes, cf. gr. krinos – crin, eidos – aspect]. Vezi definitia »
LEPORÍDE s. n. pl. familie de mamifere rozătoare: iepurii. (< fr. léporidés) Vezi definitia »
De la o expresie ebraica insemnand „cine se aseamana cu Jehova”. Vezi definitia »
HOMINOÍDE s. f. pl. suprafamilie de hominieni: hilobatidele, pongidele și hominizii. (< fr. hominoïdes) Vezi definitia »
BURTĂVÉRDE s. m. invar. 1. (Ir.) Burghez; negustor. ♦ Om insensibil la valorile culturale; filistin; om leneș, comod, indolent. 2. (Înv.) Șorț sau brâu verde purtat altădată de negustori. – Burtă + verde. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z